Polstjärnepriset 2023

Stort grattis till cellisten Inez Karlsson, som är den första vinnaren någonsin av den nordiska upplagan av Polstjärnepriset!

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick traditionsenligt framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Juryns motivering lyder: ”En elegant musiker med ett extremt fokus och en underbar klang, med en stark och självklar närvaro som berör publiken. En ung musiker som kan komma varthelst hon vill med sin talang.”

Det är många starka upplevelser som 15-åriga Inez har med sig ut från tävlingen i Göteborgs Konserthus.
Mest spännande och oerhört kul var att få spela tillsammans med en symfoniorkester i en så stor och fin konserthall. Det har varit en av mina drömmar att få göra det. Ljudet på scenen var helt fantastiskt. Att ha fått vara med genom de olika stegen i tävlingen och att få möta många unga musiker från andra länder har också varit mycket spännande.

Inez Karlsson är svensk medborgare, men hon är född i England och bor i Surrey söder om London. Pappa är svensk och familjen har många kontakter med Sverige. Även Inez cellolärare har gott om svenska kontakter och det var han som uppmuntrade sin elev att ställa upp och tävla i Polstjärnepriset.

Som vinnare får Inez Karlsson 50 000 kronor. Andrapristagaren Pekko Aakko från Finland som spelar fagott vinner 10 000 kronor. 5 000 kronor vardera går till tredjeprisvinnaren, den danske pianisten Valdemar Wenzel Most, och till fjärdepristagaren norska Clara Yuna Friedensburg som spelar cello.