Polstjärnepriset 2022

Trombonisten Lukas Flink, 18 år från Malmö, är vinnare av Polstjärnepriset 2022. Intea säger stort grattis!

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick spela sina tävlingsstycken med Göteborgs Symfoniker. Juryns motivering lyder: ”Polstjärnepriset 2022 tilldelas trombonisten Lukas Flink för sitt uttrycksfulla och berörande konstnärskap samt sin suveräna behärskning av instrumentet”.

– Nivån bland ungdomarna i årets upplaga av Polstjärnepriset har verkligen varit jättefin. Tävlingsjuryn är väldigt erfaren, men vi hade ändå svåra uppgifter att utse vilka som skulle gå vidare i de olika finalstegen och att slutligen utse en vinnare, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna. Han liknar satsningen på unga musiktalanger vid vad som görs inom exempelvis idrotten. Unga begåvningar får redan tidigt i livet möjligheter att ta sitt kunnande vidare till mycket höga nivåer. Genom nationellt centrum för musiktalanger får de regelbundet träffa och sporras av andra unga musiker. Vid sidan av sin ordinarie utbildning får de dessutom möta och träna med instruktörer och musiker i absolut världsklass.

– Polstjärnepriset och satsningen på talangutveckling fyller igen en lucka. Nu finns ett målmedvetet arbete för att hitta och utveckla de unga klassiska musiktalangerna. Det ger hopp för framtiden om en stark återväxt inom det svenska musiklivet, understryker Stefan Forsberg.

Som förstapristagare fick Lukas Flink bland annat 50 000 kronor. Andra pris och 10 000 kronor gick till kontrabasisten Harald Edin från Styrsö. Tredjepriset 5 000 kronor vanns av violinisten Harry Dai Liang från Göteborg och cellisten Selma Sköld från Enskede fick fjärdepriset, också det 5 000 kronor.